Tursaansydän

Sunnuntaina 18. elokuuta Turussa järjestettiin Suomen ensimmäisen monikulttuurisen terrori-iskun muistotapahtuma. Tapahtumaan osallistui myös kansallissosialisteja Kohti vapautta! -kansanliikkeestä.

Toista kertaa järjestetty muistotapahtuma kokoontui puolilta päivin Vähätorilla, josta siirryttiin kulkueena Aurajoen varrelle sen molemmin puolin. Tänä vuonna Kohti vapautta -kansanliikkeen sekä Soldiers Of Odin -järjestön väki menivät vastarannalle varmistamaan, ettei kukaan pääse häiriköimään hiljaista hetkeä sieltä käsin. Edellisenä vuonna äärivasemmisto huuteli alatyylisiä iskulauseitaan monikulttuurisen terrori-iskun uhrien muistolle pidetyn hiljaisen hetken aikana. Nyt tapahtuma sen sijaan sujui arvokkaassa hengessä eikä äärivasemmistosta saatu edes näköhavaintoja.

Tapahtuman päätyttyä puheen ja kukkien laskun jälkeen lähtivät kansallissosialistit poistumaan paikalta. Pian Poliittinen Poliisi (PolPo) oli jo kintereillä utelemassa määränpäätä ja väittämällä, että vapaa liikkuminen kaupungilla olisi kielletty kansallissosialisteilta. Mellakkavarusteiset poliisit pyrkivät estämään ja estivät ryhmän liikkumisen tiettyyn suuntaan, koska heidän mukaansa siellä olisi vastamielenosoitus, jonka lähempi katselu olisi ryhmältä kielletty.

PolPon edustaja myös väitti, että kansallissosialistien pitäisi poistua kaupungilta. Tähän mielivaltaan ei kuitenkaan suostuttu, vaan ryhmä päätti liikkua Turun keskustassa väistellen parhaansa mukaan PolPoa. Tämä johti massiiviseen seuraamisoperaatioon, jossa useita autollisia mellakkapoliiseja varjosti ryhmää ympäri keskustaa ilman mitään järkevää syytä. Välillä autossa olleet poliisit joutuivat jalkautumaan, kun autolla ei päässyt esimerkiksi kirkonportaita ylös tai ei mahtunut ajamaan monikulttuurisia terrori-iskuja varten pystytettyjen ajoesteiden läpi.

Muistotapahtuman järjestäjä ilmoitti jatkopaikaksi erään turkulaisen ravintolan, jossa myös kansallissosialistit päättivät käydä pidättelemässä sadetta. Kahvittelun jälkeen käytiin vielä kaupungilla pyörähtämässä, jolloin sattumalta törmättiin perussuomalaisten nuorten tapahtumaa häiriköimään aikoneeseen äärivasemmistoryhmään. Kyseessä oli Varisverkoston mainostama ”Natsit pois Turusta”-mielenilmaus, jonka oli ilmeisesti tarkoitus olla radikaalimpi kuin päivän varsinainen äärivasemmistotapahtuma. Tapahtuman osallistujat koostuivat muutamasta ”naisoletetusta” ja rotumuukalaisesta, joista ainakin yksi oli sama kuin Tampereella lokakuussa 2017 kansallissosialistimarssia häiriköinyt maahanmuuttajataustainen antifasisti. Myötähäpeää herättänyt ryhmä oleskeli poliisiauton vieressä ja kansallissosialistien saavuttua paikalle teki poliisi heille suojamuurin, jonka takaa äärivasemmistolaiset huutelivat tuttuja alatyylisiä iskulauseita.

Pian päivän todettiin tulleen siltä osin päätökseen ja toverit kokoontuivat vielä ruokailemaan ja keskustelemaan ennen kotiinlähtöä.